آیا تا به حال هنگام نوشیدن چای به این موضوع فکر کردهاید که این لیوان چای خوش طعم که در زمستانی سرد در کنار شومینهای گرم مینوشم در کجا تولید شده است؟ فرآیند تولید آن چگونه بوده است؟ اصلا چای خوب چه ویژگیهایی دارد؟ احتمالا میدانید که سریلانکا یکی از بزرگترین کشورهای تولیدکننده چای در جهان است. معمولا چای سریلانکایی با برند چای سیلان در سطح بینالمللی عرضه میشود. در ادامه این مطلب قرار است در مورد چای سریلانکایی اطلاعات مفیدی به شما ارائه دهیم که اگر تا انتهای مطلب همراه ما باشید از این نوشیدنی خوش رنگ و سرحال کننده بیشتر لذت خواهید برد.
تاریخچه چای در سریلانکا
همراه ما به سریلانکا سفر کنید زیرا میخواهیم در مورد دهه 1860 و اتفاقات آن زمان با شما سخن بگوییم. تا دهه1860 محصول اصلی که در سریلانکا کشت میشد دانههای خوشبو قهوه بود. اما در سال 1869 یک آفت باعث از بین رفتن کل محصولات و زمینهای زراعی شد، بنابراین کشاورزان به فکر کشت یک محصول جایگزین افتادند و آن محصول جایگزین چیزی نبود جز چای اصیل و خوش طعم سریلانکایی.
کشت چای و تاثیر شگفتانگیزش بر اقتصاد
اولین بار در سال 1824 چای توسط بریتانیاییها به سریلانکا آمد. هنگامی که بریتانیاییها این محصول را وارد سریلانکا کردند هیچ تصوری نداشتند که این محصول چه تاثیر شگفتانگیزی بر اقتصاد این کشور خواهد گذاشت. زیرا ارتفاعات سریلانکا دارای شرایط عالی برای کشت چای است.
تولید چای در دهه 1880 بسیار گسترش یافت و زمینهای زراعی که به کشاورزان این محصول اختصاص داده شده بود به حدود 400000 هکتار رسید.
چای لیپتون یک نوشیدنی محبوب برای جهانیان
به مرور زمان چای سریلانکایی توانست به تمامی کشورهای جهان راه پیدا کند. یکی از مهمترین مسائلی که باعث این اتفاق شد هوشمندی تولیدکنندگان بود. آنها توانستند چای لیپتون را به عنوان یک نوشیدنی محبوب به جهانیان معرفی کنند. به این ترتیب در سال 2008 سریلانکا ظرفیت تولید 330 کیلوگرم چای در سال داشت و توانست به دومین کشور تولیدکننده چای تبدیل شود.
نحوه کشت چای سریلانکایی و تاثیر بر طعم آن
بهطورکلی شرایط آب و هوایی و خاک محلی که چای در آن رشد میکند، در طعم آن بسیار تاثیر دارد و باعث ایجاد طعمهای مختلف میشود. سریلانکاییها اعتقاد دارند که آبها زیرزمینی نه تنها برای رشد چای بسیار مفید است، بلکه دم کردن چای با این آبها نیز طعم جادویی به چای خواهد داد. پرورشدهندگان چای در سریلانکا به طور مداوم آموزش میبینند تا بتوانند محصول با کیفیت بالاتری را به مشتریان عرضه کنند.
در سریلانکا 4 نوع مختلف چای تولید میشود. همه این چایها از یک گیاه یکسان به عمل میآیند، اما همان طور که گفتیم شرایط آب و هوایی مختلف باعث ایجاد تفاوت در طعمها خواهد شد. مناطقی در سریلانکا که در آنها چای کشت میشود ارتفاعات مختلفی دارند.
انواع چای سریلانکایی
چای سیاه
یکی از معروفترین چایها در جهان چای سیاه است. چای سیاه سریلانکایی که با عنوان چای سیلان در سراسر جهان شناخته میشود یکی از انواع چایهایی است که کمترین مواد مضر و آفتکشها را دارا است. برای تولید این چای، برگهای گیاه چیده شده، سپس خشک و تخمیر و الک میشوند. بعد از آن براساس کیفیت این برگها تقسیم شده و هر کدام نوع مختلفی از چای را ارائه میدهند. چای سیاه به تنهایی نیز انواع مختلفی دارد که عبارت هستند از:
-
ایرلندی
-
ارل گری
-
لاپسانگ سوچونگ
-
ماسالا
-
گل رز و وانیل فرانسوی
چای سبز
امروزه چای سبز بسیار مورد استفاده افراد زیادی قرار میگیرد و بسیار محبوب است. چای سیاه و سبز هر دو از یک گیاه تولید میشوند اما فرآیند تولید آنها کاملا متفاوت است. برای تولید چای سبز برگ گیاه به هیچ عنوان تخمیر نخواهد شد، به این ترتیب خاصیت آنتیاکسیدانی آن حفظ میشود. این نوع چای سریلانکایی نیز یکی از تمیزترین چای سبزهای موجود است. در حال حاضر سریلانکا چای سبز را به کشورهای مختلف صادر میکند. خریداران اصلی این نوع چای کشورهای امارات متحده عربی، روسیه و اردن هستند. چای سبز بیشتر در Idalgashinna در استان اووا کاشته میشود.
انواع چای سبز سریلانکایی عبارت است از:
-
چای سبز یاس
-
چای سبز نعناع
-
چای سبز لیمو
-
چای سفید
منحصربهفردترین نوع چای سریلانکایی، چای سفید است. به دلیل نوع فرآیند برداشت و تولید این نوع چای گرانترین چای موجود است. برای تولید این چای فقط جوانههای گیاه کنده و به هیچ عنوان تخمیر نمیشود. تمامی فرآیند تولید چای سفید به صورت دستی انجام میگیرد. از آنجا که چای سفید دارای کافیین کمتر و آنتیاکسیدان بیشتری است، بسیار سالم و مقوی خواهد بود.
فواید چای سریلانکایی
سلامت بدن را بهبود میبخشد
آنتیاکسیدانهای موجود در چای باعث کاهش رادیکالهای آزاد شده و در نتیجه سلامت بدن را بهبود میبخشد. همچنین آنتیاکسیدانهای موجود در چای سیلان باعث کاهش بیماریهای قلبی و عروقی میشود.
کلسترول خون را کاهش میدهد
چای سیلان سرشار از تیافلاوین که موجب کاهش سطح کلسترول بد خون و کاهش وزن میشود.
به بیماران دیابتی کمک میکند
پلیفنولها، گلیسیرین موجود در خون را کاهش میدهند. اگر شما در خطر ابتلا به دیابت هستید، میتوانید با نوشیدن روزی سه فنجان چای سیلان، این خطر ابتلا را به طرز چشمگیری کاهش دهید.
برای پوست مفید است
از آنجا که چای سرشار از کافیین است، باعث میشود تا عفونتها و التهابات پوستی کاهش یابد. همچنین استفاده از چای بر روی جوش و آکنه به طور قابل توجهی آنها را از بین میبرد. همچنین چای سرشار از ویتامین های B2، C و E و مواد معدنی است. تمامی اینها عناصری هستند که برای جلوگیری از چین و چروک و خشکی پوست بسیار مفید هستند.
چای سریلانکایی اصل چه ویژگی هایی دارد؟
تمیزترین چای
در طی سالهای اخیر سریلانکا توانسته خود را به عنوان یکی از بزرگترین کشورهای تولید و صادرکننده چای در جهان معرفی کند. فرآیند تولید چای در این کشور تحت نظر و تایید کمیته فنی ISO است. همچنین چای سریلانکایی لقب سازگاری با اوزون را نیز دریافت کرده است. این موضوع هم فقط به این دلیل است که سریلانکا در طی فرآیند تولید چای توجه ویژهای به محیطزیست دارد.
تولید چای به صورت اخلاقی
سریلانکا در تولید چای توجه ویژهای به نیروی کار خود دارد و قراردادهای عادلانهای با آنها میبندد.
تازگی چای
اگر برگهای گیاه به صورت دستی چیده شود، طراوت، تازگی و عطر خود را حفظ میکند. هرچه فرآیند تولید چای ارگانیکتر و دستیتر باشد در نهایت محصول تازهتری تولید و به دست مشتری خواهد رسید. کشور سریلانکا این موضوع را کاملا درک کرده و تمامی این موارد را رعایت میکند.
کیفیت و استاندارد بالا
چای سریلانکایی با نام تجاری سیلان در جهان عرضه میشود. برای اینکه شما بتوانید محصول خود را برندسازی کنید باید یک سری استانداردهای سختگیرانه را رعایت نمایید. دولت سریلانکا نیز توانسته به خوبی این استانداردها را اجرا و چای با کیفیت بالا تولید کند.
تنوع بالا
از آنجا که چای در مناطق مختلف سریلانکا کاشته میشود، بنابراین چای سریلانکایی دارای تنوع بینظیر در عطر و طعم است.
مناطق کشت چای در سریلانکا
کشت چای سریلانکایی در منطقه کندی
این منطقه یکی از مکانهای مهم کشت چای در سریلانکا است. منطقه کندی دارای آب و هوای خنک و خاکی با رطوبت بسیار بالا است. ارتفاع این مکان در حدود 2000 تا 4000 فوت بالاتر از سطح دریا است. هر چه چای در ارتفاع بالاتری کشت شود، گیاه آن دارای برگهای کوچکتری است. همین عامل باعث میشود طعمی لطیفتر و بهتری ارائه شود.
منطقه NUWARA ELIYA
این مکان دارای آب و هوای بسیار سرد و ارتفاعات خوش منظره است. زمینههای تحت کشت چای در این منطقه در ارتفاع 6128 فوتی از سطح دریا قرار دارند. چایهایی که در این منطقه کشت میشوند هنگام دم کردن رنگ زردی دارند و نسبت به چای سایر مناطق کم رنگتر هستند.
منطقه دیمبولا
در این منطقه اکثر اوقات هوا مهآلود است و بادهای سردی میوزد. زمان کشت چای از ابتدا سال شروع شده و تا ماه مارس یا آوریل ادامه دارد. مهمترین و منحصربهفردترین ویژگی چای این منطقه عطر بینظیر آن است. ارتفاع این منطقه دقیقا مانند منطقه NUWARA ELIYA است. بنابراین چای این دو منطقه ویژگیهای تقریبا یکسانی دارند.
منطقه UDA PUSSELLAWA
این منطقه بسیار کوچک است و به کشت چای اختصاص اختصاص داده شده است. با اینکه اینجا بسیار کوچک است اما بخشی از آن کاملا غیر قابل کشت است. آب و هوای بسیار مرطوب این منطقه باعث شده چای با رنگ عالی در اینجا کشت شود. هرچه رطوبت هوا و میزان بارش بیشتر باشد رنگ چای که در آنجا کشت میشود بسیار پر رنگتر خواهد بود.
کشت چای سریلانکایی منطقه اووا
این مکان دورافتادهترین منطقه در کشور سریلانکا است و دسترسی به آن بسیار دشوار است. روزهای گرم و شبهای بسیار سردی که این مکان دارد، باعث شده است که تغییرات شیمیایی در گیاهان رخ بدهد که نتیجه آن طعم و عطر فوقالعاده چای است.
منطقه روهونا
منطقه روهونا و ساباراگامووا در حدود 60 درصد کل چای سریلانکا را تولید میکنند. قبل از اینکه چای وارد سریلانکا شود در این منطقه کشت ادویه رواج داشت. خاک این مکان بسیار حاصلخیز است. همین مسئله به رشد سریع بوتههای چای کمک میکند.
سخن پایانی
سریلانکا در تولید انواع مختلف چای بسیار موفق عمل کرده و توانسته جایگاه بسیار خوبی را در سطح بینالمللی برای خود به دست آورد. با وجود افزایش کشورهای رقیبی مانند هند و چین، سریلانکا همچنان یکی از بزرگترین و مهمترین کشورهای صادرکننده چای در جهان است. چای سیلان یا همان چای سریلانکایی در سراسر جهان بسیار معروف است. شرایط آب و هوایی سریلانکا تاثیر به سزایی در موفقیت این کشور در زمینه کشت چای داشته است.
امیدواریم از مطالعه این مطلب لذت برده باشید. لطفا برای ما کامنت بگذارید و بگویید چه ویژگی در مورد چای برای شما اهمیت ویژهتری دارد؟ رنگ چای یا عطرش؟ یا نوع چای و محل کشتش؟ از همراهی شما صمیمانه ممنونیم.